Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Zeleno i digitalno – zapošljavanje, pripravništvo

Gdje mogu pronaći kriterije za zelena i digitalna radna mjesta?

Kriterije i detaljne upute za 2023. godinu možete pronaći na poveznici: Zelena i digitalna radna mjesta – Mjere gdje se također može preuzeti pdf dokument Priručnik za dodjelu potpora za zelena i digitalna radna mjesta.

U tijeku je izrada Priručnika za 2024. godinu.

Da li moja djelatnost odgovara uvjetima za predaju zahtjeva za dodjelu potpore za zapošljavanje/potpore za pripravništvo zeleno/digitalno?

Radno mjesto može se smatrati zelenim ukoliko radnik obavlja sljedeće:

–       Poslovi u gospodarskim subjektima koji rezultiraju proizvodima/uslugama od koristi za okoliš ili koje pridonose očuvanju prirodnih resursa.

–       Poslovi u gospodarskim subjektima koji doprinose zelenoj transformaciji poslovanja.

Digitalna radna mjesta su radna mjesta i poslovi za čije obavljanje osoba mora posjedovati visoko specijalizirane, napredne IKT vještine, odnosno posjedovati znanja u sljedećim područjima: IKT programiranje, razvoj aplikacija, digitalna poslovna analiza, digitalni marketing i kreiranja sadržaja, digitalni dizajn i vizualizacija podataka, upravljanje digitalnim proizvodima, podatkovna znanost, dizajn korisničkog iskustva, robotika, razvoj algoritama i/ili proizvoda koji koriste umjetnu inteligenciju/strojno učenje, rješenja za internet stvari (senzori, pametni kućanski uređaji) i dr.  Potrebno je dokazati posjedovanje potrebnih kompetencija ovisno o budućoj djelatnosti, poslovnom planu i opisu radnog mjesta koje treba upućivati na digitalno radno mjesto. Potrebne kompetencije dokazuju se prvenstveno kroz formalno obrazovanje i stečenu kvalifikaciju, iako se u obzir mogu uzeti i dodatna neformalna obrazovanja koja su dokaziva potvrdama i uvjerenjima.

Djelatnost gospodarskog subjekta jedan je od kriterija za dodjelu potpore za pripravništvo zeleno/digitalno, stoga nije moguće samo prema djelatnosti utvrditi udovoljava li poslodavac kriterijima za dodjelu potpore za zelena i digitalna radna mjesta.

Upućujemo Vas na Priručnik za dodjelu potpora za zelena i digitalna radna mjesta u kojem su detaljno opisani uvjeti vezani uz djelatnost poslodavca i opis zelenog radnog mjesta:  Zelena i digitalna radna mjesta – Mjere

Ako ne zadovolji kriterije za zeleno/digitalno, poslodavac ima mogućnost korištenja redovne potpore ako ispunjava uvjete za potporu.

Moram li imati certifikat za bio/eko proizvodnju da bi koristio potpore za zelena radna mjesta?

Ne, ne morate. Ako imate certifikat i dalje morate utvrditi radna mjesta koja zadovoljavaju kriterij zelenih radnih mjesta kako je opisano u Priručniku.

Ako trenutno nemam zelenih radnih mjesta, mogu li koristiti ove potpore?

Možete ako transformirate postojeće radno mjesto u zeleno, ili zaposlite nove djelatnike na radno mjesto koje je po kriterijima zeleno.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.